Thursday, June 3, 2010

Percutian Di Kuching, Sarawak 1st day


Gamba water front kuching...memang best la...kalu tgk ade ferry tu kalu nak naek rm60 seorang dan ade persembahan kat sane




nie laksa serawak...huhu...sedap gak compare to laksa serawak miri




Malas nak rotate gamba..ko just telengkan kepala..hehehe..on the way g tune hotel




same gak..telengkan kepala..kat airport




Salam, ape kabar semua orang yang membaca blog saya,..hehe...arini saya nak tulis pasal perjalanan saya di Kuching untuk hari yang pertama. Sebenarnya percutian nie xde la plan betul2 coz yang patut g kuching nie only my dad la...coz dier ade tournament golf antara university...so my mum pon just folo skali...the my little sister lak ngah cuti sem...so my dad ajak skali untuk bercuti...so..saya pon folo la..hahaa..walaupon lambat diberitahu psal g kuching nie...and lage satu my cousin mak long julie pon ikut gk...nie coz sbab dier xdapat folo g Pulau Pangkor...okeh...dah abes bab intoduction..

so..seminggu sebelom pegi...ktorg plan nak g try duk kat Tune Hotel Kuching...hehehe...my idea tuh coz tune hotel nie murah la..but..hehe..xbrpe bes..hehee...total tuk sehari rate tune hotel rm60 la ktorg dapat..kira murah la...heheehhehe...tapi aircond 12 jam je..nak pkai lebey bayar..then yang paling xbest xde TV...nak TV add some more money...ceh..banyak hidden cost..hoho...then ktorg semua plan naik airasia..but saya nyer flight satu hari lambat and satu hari awal balik umah...hhehhe..

so on thusday lepas...saya pon amek cuti n that day saya naik flight ...this was my first time flying to Kuching...xpenah jejak kaki la kat sini coz dengar dari orang je keindahan kuching nie..hehehe...coz penah g miri and bintulu...then bile naek airasia..aku dapat la seat yang tepi tingkap..tapi mase aku nak duduk tgk dah ade orang duduk kat situ..mybe orang serawak..aku kate la 'that my seat' sambil tnjuk seat aku 28F...F tu tepi tingkap...mmg nak tgk pemandangan..ape kes naek kapal terbang tido..rugi duit je..yang mahal tu pemandangan dari atas..coz yang duk nie couple or dah kawen ke..orang kuching la..pastu cam nak kate xleh ke ktorg nak duk situ dengan nada kasar...bajet muka ganas la..hehehe.....tapi tah aku malas nak bertengkar...xpela..aku pon duk tepi kat laluan tu..tapi kecewa amat coz tiket aku beli nie mahal gak rm260 sehala..so cam haram gak la..tapi tgk mybe diorg nie orang susah kot..aku bgi sedap hati la..ahahah..xslalu naek flight...then leave it jela...hahaaha...but still demmit..heehhehe..then aku pon trus je duk and baca surat khabar the sun...dapat free..bace la...lagepon xdapat tgk pemandangan kuala lumpur..demmit...hahahah...

sesudah sampai di airport..aku still kene on Hp tuk panggilan opis coz banyak benda xsetel kat opis...hehe..xpela..bercuti sampai carry netbook kemane2..hehe..so since saya sorg2 je kat kat airport...trus saya pergi ke Malaysia Tourist Center...tanye dier ape yang bes kat sni...then dier bagi checklist what things to do if you in Kuching...hahha..trus je tnye..first thing dier kate muzeum...hmmm...coz kat sini banyak muzeum..then dier kate culture village..coz kat tempat tuh banyak benda menarik....then g kampung air ke ape tah...xpela...nnti aku g tgk sendiri..heheh..then coz my family semuanye dah ade kat tune hotel..so nak amek teksi la g sane..then tnye how much cost from airport to tune hotel...dier cakap only rm26...still mahal..nasib baik la tune hotel ade sediakan suttle van tuk kesana tiap2 sejam..ade kol 8am, 9am, 10am,..coz saya sampai kol 9 lebey..kene tnggu kol 10am..hohoho..then..tune hotel nie dekat ngan hilton and hotel2 laen..so kalu korg dtg sorg2 or berdua...amek la suttle van coz harga dier rm8 sahaja..murah la and selesa..naek van hiace yang besaq tuhh..

okeh..coz dah sampai kuching..kene cakap sarawak...so, kamek pon meneruskan perjalanan...nasib kamek baik coz kamek mbak pasport..coz passport nie penting untuk imigrasen perposes...then bile kamek sampeii hotel... trus kamek madah pada receptionist..sney blik 107...hehe..then dier madah, kitak knak amek lift kat sinun..hehe..sambil menunjuk kan jari ke lift tu..okeh...hehehe...okey da xyah nak poyo ckap serawak..hehe


then sampai bilik hotel trus jmpa mak..coz my dad g training golf...then my mum said that her cousin nak datang bawak jalan2 n makan..kira jalan2 cari makan..mmg bes la...nak describe kecantikan kuching nie mmg subjective kepada orang yang melihatnya..

kami g jalan2 rumah dier,,then g padang golf tempat tournament tuh...g tgk umah2 besar kat petra jaya...makan kat Kopitiam ape tah...saya makan laksa serawak..sedap gak la..cam bihun kari..hehe..then ktorg pusing satu kuching n mase petang g makan nasi ayam singapore..mmg murah la makanan kat kuching tak macam miri..coz nasi ayam tuh kedai dier cam chicken rice shop..hidangan dier sedap...serius la...ayam dier lembut..tapi 5 orang makan dalam rm48 je..kira worth la...kalu chicken rice shop da cecak rm 80 kot..hehehe..coz ade taugeh, kailan ,then tauhu telur tuh..die wat hidangan..nnti nak try..heheheh...then balik2 je hotel tgk my dad da ade..dier baru bangun tido lepas penat main golf...then dier trus ajak makan la...tpi ktorg teman la...nak g tmpt makan tuh kene naik la sampan...hehe..nnti saya attach gmba sampan tuh...hehe..makanana dier murah n sedap..okeh la, ,my favorite air kat sarawak nie ialah Teh C special...hehehe..yang ade 3 layer tuh..

























2 comments:

mR B said...

HI saya menawarkan perkhidmatan sewa kereta kat kota kinabalu dengan harga berpatutan ..Myvi auto 1.3 RM120 sehari .. saga blm auto RM120 ,nIssan Urvan 14seater RM350 sehari ambil lebih dari 3 hari boleh discount sila buat booking awal ya.. 0138999242 brandon.. or website kami kat www.kkrentacar.com

Ivan Tiong said...

Salam, nice pictures for the Kuching trips. I wonder have you ever try for the Sarawak River Cruise yang dekat di Kuching WaterFront. Menyusuri Sungai Sarawak dengan menaiki sampan atau boat besar adalan satu pengalaman yang sukar dilupakan juga.

Ivan Jonani
https://www.sarawakborneotour.com/P/20/Sampan-River-Cruise-with-Kuching-Tour-4D3N

Post a Comment