Friday, April 30, 2010

Hari Pekerja

...huhu....hari ini hari pekerja..so basiclly mmg tuk org yang bekerja...duduk rumah rehatkan badan dan minda sebelom dipergunakan pada minggu hadapan..xtau nak update ape lage...maybe nak cerita pengalaman semasa di lautan yang terbentang luas yang dimana terdapat pelbagai ragam manusia yang meninggalkan orang yang tersayang untuk mencari rezeki...kehidupan yang jauh dari pandangan hijau rumput...hehe...tapi hari tak tau nak wat ape..tapi cam rasa nak g main go kart or test drive kete honda city lak..then leh update comment pasal honda city... update pasal yang penah di test drive :

1) ford Spectron (van) tahun 1988...mmg oldskoll tapi van nie aku penah wat racing ngan mmber lepas balik kerja mase kerja part time before masuk UTP...pacuan belakang ngan kapasity engin 1800cc...
2) Wira 1.3 Aeroback - kereta nie sangat bagus dari segi maintenance,...xbanyak ragam...aku just penah cecah 150km/h je kete nie...so okey la..ntuk kete 1.3...nak g laju2 bahaya sangat ngan spec standard...huhu..
3) Opel Forentira...kereta 4WD nie mmg berat...capasity engin 2200cc ..nampak lembam bile naek bukit..minyak mahal..then maintenance sangat mahal..hehe...skali rosak beriban kene..
4) Mazda Premacy - kereta yang bagus..engine senyap...tapi xbrapa laju coz kereta MPV..tapi penah wat rpm sampai 6 lebih,.,nak dekat 7..boleh tahan jugak la...

kereta2 laen

5) E240 2600cc V6
6) S350 3700cc V6
7) Myvi
8) Kancil
9) Civic 1.8 I-vtec
10) Persona
11) Saga BLM
12) Vios
13) Iswara
14) volvo 850
15) Waja
16) Ixora
17) Kia Sephia

yang laen xbrapa ingat la...len kali nak review kereta yang penah bawak...hehehe...xda kereta bmw dalam list..hehehehe..

Usha BMW 318


VS


huhu..this week adalah hari yang paling biase bagi saye...xda ke offshore mahupon ke yard..so duk opis...tapi smlm hari yang paling worse dalam sejarah kesesakan lalu lintas di kawasan KLCC...hampeh betul..coz jammed dlam jarak 1 kilometer amek mase 1jam setengah..hampeh tahap cipan la...dan insiden2 hampir melanggar kereta org..adegan hon menehon kereta orang...hehehe....hampeh sgt la...so pagi nie cuti..nasib baik xde la sangat tension nak bangun awal walaupun smlm ade demo silat di KLIUC...so pagi2 da plan nak tgk kereta BMW 318 .1900cc..tahun 2001 ...mmg dah tgk kat iklan mudah...so pagi nie dapat la tgk 2 kereta BMW 318 -satu merah n satu hitam...

so first tgk la kereta BMW color hitam..mmg cun..dier dah tukar lampu depan n belakang...harga dalam rm76500..so dah buka n start engine kereta..bunyi ade out skit..mybe dier wat piping ke..tpi mmg cun la color hitam n tailgate light dier..tpi xbes coz dier paki fabric..so tau la kete tuh cam ade bau xbes la..xtau owner before this makan dalam kete ke..n nmpk cam da luntur skit..so..bile tnye dealer tuh..dowpayment dalam rm7k la..termasuk insurance, isnpection fee (puspakom)..hoho..yang xbes nyer bulan2 rm 1170..hoho..mmg kene save duit la..so aku pon ckap la kat dier...nnti aku pkir balik..coz bnda mahal la..then dier reply...engineer maa..kene pkai kete bes...hampeh tul apek nie..byk cakap la...aku hempok kang..hehe..so aku blah camtu la..nie link kat mudah.my kalu korg nak review advertisement psal kete nie .. http://www.mudah.my/BMW+318i+E46-5874519.htm

lepas tu aku lalu lage kedai area2 seri kembangan la..then nampak bmw color merah..mmg cun la...so ape lage trus je tnye tokey kedai...tokey nie mmg peramah la..standard la apek jual kete..mulut bnyak manis..tpi pelik diorg nie xkene kencing manis lak..hahaha..mybe gula dah g kat mulut kot..heheh..so aku trus tnye dier kete bmw color merah..mmg harga murah..no plate cun wey 9393..millage dalam 120k..kete da 9 thun la...harga dalam RM73k..mmg antara murah la..then ade dvd changer lage..ade monitor skrin..then dealer tuh trus buka pintu n bonet kereta..mmg bersih la engine dier..hehe...ok la kalu nak pkai..hehe..gamba kete color merah cam dekat atas..hehe..detail psal kete korg leh tgk kat mudah.my this link dier http://www.mudah.my/BMW+318i+Auto-5903058.htm

so aku pon terpkir2 mau beli ke tak..coz aku rasa bmw nie maintenace agak mahal n kereta pon da tua dlm 9 tahun..tapi mmg cun la...so kalu sape2 ade bace blog aku nie..leh bgi comment la ...patut ke aku beli ke camni..coz aku pon xsure nak beli ke tak lage..depend on fmly support gak la..gaji lepas la..cuma agak cukup makan bulan2 nie..heheh

Friday, April 16, 2010

Vios oh vios

huhuhu..arini bab kereta..coz smlm dpat test drive kereta vios 1.5G..pergh..bes gak la...stering kete cam bwah skit dari merc la..cuma pecutan ade lambat skit..huhu...yang penting dapat try bawak kete vios..so dah puas hati...nak beli kene pikir banyak coz keje area KL mmg xberbaloi spend duit kat kereta..hehehe..my wira da cukup tuk jalan2 kat area KL..so cakap jela kat dealer tuh..kalu nak beli sy contact..hehehe..pdahal xnak pon beli walaupon da offer rm2k cash rebate..hehehe..the malam tu pak cik saya datang umah bwak kete exora baru...so dier trus pass kunci kat aku...g la bawak kete...test drive...hehehe..so ape lage..test jela da tuan punya bagi..hoho...so smlm dapat bwak 2 kete baru..hehehe..happy nyer dapat test drive..hehehe....psst..xsangka mazda premacy kepunyaan emak boleh pecut smli rpm 6k-7k..cepat lak..hehehe...

Start berbelog..

Salam, dah la tak berblog...so nie nak start balik la..nak mengisi mase lapang dengan aktiviti2 yang berfaedah sedkit..hehe..kene wat ceter bes nnti..this week baru balik dari offshore...so next post boleh la cerita skit psal pengalaman di offshore....hehe