Sunday, June 28, 2009

Percutian di Kota Kina balu Day 3







Assalammualaikum kawan2 semua...

Hari ini saya nak update la sedikit cerita untuk hari ketiga percutian di Kota Kinabalu...huhu...pada hari nie ktorg bgun awal skit coz nak pergi ke Kundasang...Kundasang nie terletak lebih kurang 100km dari bandar KK la..kalu tak silap saye..suppose perjalanan xlame..tapi coz ikut jalan yang berbukit2...mmg la lambat skit...perjalanan kami bermula pukul 7.30pg dengan menaiki Van sewa...naik toyota unser...okey la kot..cukup2 je 8 org dalam van tu termasuk driver..nasib baik zhaf and illiyas xikut..kalu tak mmg xmuat...so berbalik ke cerita ke kundasang...kami semua mmg teruja coz xpenah g kundasang and rmai orang kate kundasang nie cam cameron highland...so mmg aku dah ready baju sejuk pemberian mak aku...huhu..dalam perjalanan..kami lihat kenderaan mmg banyak dari kedua2 arah..so mmg rmai la orang nak pergi sini..hmmm..so cam bes...ntuk pengetahuan kawan2...di kundasang ini terletak gunung yang tertinggi di malysia dan asia tengara iaitu gunung kinabalu...tapi tempat pertama yang ktorg g ialah Poring Hot Spring and Nature Reserve. Tempat nie mmg terkenal dengan air bawah tanah yang panas. Sebab tempat nie terletak di Ranau iaitu terletak di kaki gunung Kinabalu..so..air dier mmg panas..bukan itu sahaja..ade canopy walk juga disini..konsep dier sama dengan Taman Negara canopy walk..bes juga coz dari canopy walk kite bole lihat lebih dekat habitat hidupan liar seperti burung dan juga binatang yang hidup di atas pokok..kalu nasib baik jumpa kera ke..hehe..so..kalu anda nak pergi tempat nie..kene la sorok makanan dalam beg..and tempat nie juga terkenal dengan bunga rafflesia yang hanya mekar seminggu ke..tapi kami tidak berkesempatan nak melihat bunga refflesia..mybe laen tahun...so..lepas pergi canopy walk..pergi lak air terjun dier sekitar Poring Hot Spring dan yang menakjubkan...terdapat spesis ikan yang same fungsi dengan ikan spa..haha...so...ktorg menghabiskan 30 minit mmbuat spa treatment..haha...bes...lepas tu bru g mandi air panas..air dier mmg panas la..hahahaha..

Nie la tempat fish spa tuh..hehe..bes2
Tempat Mandi Air panas

Friday, June 26, 2009

Percutian Di Kota Kinabalu cont

Alopz pembaca post saye..nie update tuk post hari kedua di KK..yang last post tu kira cam day 1 la..tuk day tu nie...nie baru kesempatan nak tulis..

Day 2 in KK
Arinie mmg penat skit coz smlm xtido sangat..hehe..coz imagine la..ktorg sewa family room kat Hotel Garden..so cam muat2 la 4 orang..tapi yang xbes nyer ktorg duk 6 orang..haha...dalam bilik tu ade 2 katil single and 1 katil queen..so..pandai2 la ktorg kene sesuaikan diri tuk share katil2 tuh..kira katil single dishare 2 orang..besar tuh n katil queen 3 orang..haha..n malang nyer aku dapat katil queen..hehe..mmg sempit la..tido mmg xleh gerak2..haha..so mase tido..adela aksi2 yang berebut selimut takkala sejuk aircond..hehe..

bile pagi menyinsing..hehe..bangun la kami semua yang dah xsabar2 hendak ke pulai sapi n manukan(plan awal sebelum sampai di Sabah)..so..ktorg pon g la ke jetty berjalan kaki dari Hotel Garden ke jetty yang jarak nyer lebih kurang 1.5km..

Gamba diatas adalah hotel garden..okey la..rate dier tuk 4-5 org tido dalam rm130 semalam
Nie map tuk ke sabah..haha..amek trus mane yang nak g sabah

bole tahan peluh la..haha..kurang beb brape kilo..so..sesampai je di jetty..kami di sapa oleh abg yang ngah lepak2 kat situ..dier kenalkan dirinyer abg Utuh..haha..pelik gak nama Utuh(ingat non muslim..tapi last day jumpa ngah solat jumaat kat masjid..sah islam)..so kembali ke story day 2..ktorg pon wat la tawaran yang terbaik..cam biase..pudin membuat offer yang superb..offer tu membuatkan ktorg spend rm40 ntuk ke pulau memutik n pulai sapi termasuk snorekeling set...gua layan je beb..malas nak pkir byk sgt...mmg dah xsabar nak masuk air masin..hehe..so..ape lage..jam pon dah tnuk kol 8pg..kira cam dah kol 9pg la kat semenanjung..so..ktorg pon ikut jela package abg tuh...so..ktorg naek speed boat la..bes gak speed boat tuh..laju..huhuu..lebih kurang 15 minit perjalanan dari Jetty ke pulau memutik..hehe..bes gak la..sampai kat jetty pulau memutik...anak2 ikan menyambut kami..banyak gak..cam satu group...kat situ pon ade ikan todak..haha..besar n panjang tangan gak..haha..teringat lak citer singapore dilanda todak..haha...mane tau tetiba lak nak serang kan..hehe..so korg pon trus mandi lepas kene byaran rm3 tuk masuk ke Taman Negara tuh..xleh tngkap ikan kat situ..huhu...so ktorg pon mndi tuk 2 jam lebih..hehehe..bes glerrrr..ikan banyak la..tapi coral cam satu color je..xpela...ikan2 nie mmg mesra coz ktorg umpan ngan roti..hehe..ikan todak pon sibuk nak dtg gak..haha...then lepas 2 jam mandi...ktorg trus pergi ke pulau sapi..bes gak pulau tuh...lage rmai org datang dari pulai memutik..so..pulau tu mmg penuh ngan pelancong datang..heehee...bnyak aktiviti sukan air di tawarkan..tapi cam xnak la..mahal sangat..xde duit la beb..hehe...kat pulau nie ade banyak biawak monitor gak...besar2 n peramah..haha...leh duk2 ngan kite..mmg cuak gak..mane tau kene gigit..hehe...lepas mandi je..ktorg pon balik dalam kol 4ptg..hehe..dalam perjalanan tuh..pudin ade la bertnyekan camne nak mencandat sotong...cam bes je..so ktorg letak dlm tentatif percutian yang aktiviti mencandat sotong dimasukkan..huhu.


Nie taman negara Tunku Abdul Rahman..oke bes ..gi la sume pulau..aku suggest pulau manukan and pulau sapi

Gamba nie jeti pulau mamutik...lawa la gak ade ikan byak kat tepi tuh...kat situ dah ade coral..dtg jgn xdtg

Gamba di atas nie pulau sapi..air jernih beb..hehe...nice gler..hehe...

Nie biawak kat area pulau tuh..huhu

.then..malam cam biase la..dah beli tiket tgk wayang trasformers..hehhe..ktorg antara orang terawal tgk cter nie coz patut kuar dalm 24hb..tapi ktorg tgk 23hb..hahaha..cter mmg bes gak la..cumaaa..panggung wayang dah lame kan....pastu dalam plot citer nie cam banyak lawak bodo la..haha..cam xlogik dalam ngah cemas ade lawak bongek..haha..tah paper n ending dier mase prime lwan the fallen cam xbes cam sng sangat menang..haha..ceh..hope nex cter bes la..huhu..ape2 pon bes tgk megan fox..hoho...huhu..kerusi cam dekat sangat...xbes tgk cerita tuh..so xpela..hehe..abes tgk wayang dalam kol 1pg..trus balik ke hotel.Malam nie ktorg tido kat Hotel Promenade...bole la ade kitchen sume..then ade sofa and beranda..harga dalam rm103 semalam...murah...hehe..

Poster citer Transformers 2

Nie hotel tmpt ktorg menginap for 3 days..rate rm103 per day tuk 3-4 orang ok kot..ktorg sumbat 6 org

Monday, June 22, 2009

Percutian Di Kota Kinabalu

Alopz...so nak uodate la my vacation this week..hehe...first time bercuti kat tmpat jauh..hehe..udah la xleh tido n hotel nie lak ade internet free..so update la skit...dah lame xupdate..gamba sume xupdate lage..nanti leh update....

Berbalik kepada percutian di KK, first citer dulu mase kat airport la..haha..first time beb tido kat airport coz flight AK5100 nie bertolak kol 6.50pg kat LCCT..so...nak gerak awal pagi memang xpat arr..haha...

Bermalam kat airport memang bes coz laen dari yang laen..kat situ mmg ramai je bangsa asing yang mana ade yang berkerja kat sini...cam mat bangla yang duk kat depan kerusi aku...ceh..wat cam tempat sendiri lak siap wat bising2 and biase la mat bangla cam jakun gler...haha...tapi aku wat bodo je..haha..coz cuak gak mamat2 nie ade bwak selsema babi lak..adehhh..haha..so aku pon gerak g tempat yang xde mamat2 bangla nie..hahahaha..

So..tido la dalam berapa jam je kat LCCT and cam biase bangun2 je dah ramai orang kat LCCT..dalam kol 5pg kot...haha..muka cam hampeh je mase tu..hehe..xcukup tido kan..haha

Nie gamba hiasan..haha..cam dalam newspaper..haha..berapa busy kat aiport

so dah check in sume, terjumpa lak Tajul, dier pon nak g bercuti gak kat Hong Kong..hoho..bes gak bercuti kat luar...hehe..tapi ngan wabak selsema babi nie..xbrapa berani keluar malaysia la..

so..cam biase la..kalu naek flight nie..orang akan tertumpu kat pramugari2 Airasia..haha..so apelage..kawan2 aku nie mula la jual minyak..hahah..sume nak amek perhatian pramugari nie..hahahaha..demm je..hehe..tapi gua layan je dak2 nie..amek2 gamba la dalam flight..cam jadi jakun cam mat bangla lak..hahahaha...tapi pengalaman best beb naek flight ngan member..haha..

So kira skip citer2 dalam kapal terbang...sampai2 je kat Kota kinabalu aiport..ktorg bergamba la ngan kapal terbang cam awek kat bawah nie..sebab xde gamba nie so aku upload gamba orang..cam gamba nie

Tapi lepas tu dak2 nie kene marah ngan orang airasia tuh..haha..xpe

okeh..nanti aku update lage ek..haha..ade orang nak guna lak computer hotel nie

keh.. xde pantun tuk this post..hoho

Wednesday, June 3, 2009

Yesterday Once More

Haha..yesterday once more nie lagu bes yang slalu ngar...so letak je nama title nie...so..this post cam lebih menceritakan aktivity smlm...hehe..satu ari jalan..penat gler..so...pergerakan arituh cam nak g umah ustaz kat bm and b4 that...g umah kak anis la...makan buah rambutan...sekarang kan nak dekat musim buah..hehe..so mmg kenyang la makan buah rambutan cam gamba kat bawah nie

Then lepas makan buah rambutan..so ktorg singgah lak makan kat taiping...hihi..nie plan a.nazri coz at same time teringat kat nostalgia lama kat Mrsm taiping..so xpela...layan jela..then makan kat bandar taiping..memang sedap gak masakan kampung tuh..hehe...sampi menjilat jari..hehe..

Bile dah kenyang..kami meneruskan perjalanan ke BM..hehe...sampai kol 5 lebih nak dekat kol 6..so ok la..lpas je menziarah ustaz..kami meneruskan perjalanan ke Padang kota..haha..cam biasa la..jalan2 cari makan..hehe..macam2 ada..haha..promote penang lak..nak tau bes ke tak..datang sendiri..hehe..nasib baik a.arep balanja makan..haha..save duit...lepas smbang2 hampir kol 12..kami pon bergerak pulang ke utp..

Before balik..cam biasa la..naek feri..dammm lame tnggu feri nie..haha..baung masa la..tapi berbaloi kot..angin sepoi2 tu nice gak..release la tension skit..haha

so..kami pon sampai kat utp kol 3 pagi kot...tgk dak2 yang wat fyp ngah pulun wat report n slide presentation..hehe..cam biase.mesti ade pantun

Jalan-jalan cari makan,
cari makan di pulau pinang,
kalau hamba xmahu jalan2 cari makan,
janganlah hamba singgah di pulau pinang.

haha..xpape nyer pantun..

Tuesday, June 2, 2009

Malam yang indah...

huhu..post kali nie cam lebih focus kepada aktiviti malam saya kat utp...haha..mlm nie actually byk plan...ade plan nak g makan kat patua..and ade plan nak g main go-kart kat sitiawan..so sebab plan go-kart lebih awal...terpaksa la xpegi makan di patua...so guys...lenkali bole la g..

Berbalik kepada aktiviti go-kart tu..mmg bes pon time ngah xde mood...haha..leh release tension..haha..yang g pon housemate sume yang tensen psal FYP...so mmg layan laaa..haha...

So..lepas maghrib pon ktorg g la main go-kart...mula cam arel kate nak tgk je..last2 join gak...hampeh mamat nie..hehe..cakap xserupa bikin..hoho..tapi arel mmg unexpected..hahah..bgus gak dier main..so ada la fight skit..hehehe...
Gamba author ngah main go-kart..hahahahaha..xde pic la beb

Then lpas main go-kart...pegi la tgk wayang...tgk cter night at the museum 2...bes gak cter nie..adventure gak walaupun ade yang xmasuk dek akal..haha...layan jela cter2 nie..kan slalu tgk wyg pon..hoho


aku cadangkan korg tgk cter nie..hehe...

and last pantun tuk malam nie


Malam2 main go-kart,
main go-kart kat sitiawan,
kalu xnak main go-kart,
bole la tgk wayang di sitiawan,

Promote sitiawan beb..hahaha...keh..

My dreamz car

huhu...nie tajuk yang bes...coz dari kecik mmg suka naek kete..hehe..so arinie nak share la kereta idaman la..haha...coz kereta kan slalu jadi bini no 1 laki kan...haha..skang pon ngah drive kete Proton Wira..bes gak kereta nie..banyak berjasa..haha...n sambung balik cter psal kete..nie kete yang saye suka kalu saye xbanyak duit..cam kete bawah la..kete kancil je..tapi letak turbo la..hahahahahha..

kalu cam dah stabil skit tu...leh la beli kete sederhana besar...cam kete peuogeot 207 nie..cam nice la kalu executive muda la..haha..bes2 nie..hehehe..cam gamba bwah nie

..nice gler la..mesti jadi pujaan gadis2 melayu..hahahah...then kalu dah bnyak duit...serius nie paling bes la...

Kalu dapat bersiar2 kat cameron ke..haha..tak pon kat genting ke..memang mahsyuk amek lap..hehe....keh...sampi disini shaja...smbung nanti...ade pantun baru

hari2 pandu kete,
pandu kete warna merah,
kalu xsuka kete,
sila la blah.. haha..memain je..hehe..gurau2

Introduction cont

haha...cepat je update..ngah busan kot..hoho....sambungan la dari cter mase kecik..then saye cter masa time kecik2 la..nakal sgt masa tu..huhu...suka sangat mainan..cam ade satu bakul tu full ngan mainan..haha..then suka mainan kereta..haha...mase time kecik ade nanny..hehe..nanny saye nie sgt baik coz kita mak sedara abah la..dier jaga saye coz mak saye keje nurse..so kadang2 ade shif pagi n malam..so adenye sye nie..mmg susah la nak keje...nanny saya nie saye pnggil 'cik'..dari kecik smpi la besar still pnggil 'cik'..bukan saye je..satu fmly pnggil 'cik'..hehe..smlm ade bwak dier dtg jalan2 kat utp..hehe...saje je..huhu..so yang nanny saye jaga saye smpi la dah umur 5 thun kot bile dier dah kawen..huhu..tapi sampi skang..kalu jumpa dier..mesti dier peluk saye n cium pipi..hehe..kadang2 segan gak..tgh rmai2 org kan tetiba kene peluk n cium..cam dak kecik..hahaha..tapi ok je..heheheheheh...so..takat nie dulu..saye bagi satu pantun

hari2 pegi kedai,
peg kedai cik rost,
kalu nak pandai,
tnggu next post..hahaha

xpape tah pantun..heheh..

Pacman

haha..nie cter masa kecik2 la..masa time tu kan..my dad bru je beli computer..masa time tuh umur 5thun la..so computer tu diletakkan di blik bawah..then kami adik beradik..dalam 5 org kot mase tu..main la sampai lewat malam..then tgh bes2 main tuh..tetiba cam ade orang nak pecah masuk umah..coz kami nmpk bayang2 kat tingkap blik tu..so...ape lage..sume cabut naek atas sambil menjerit la..haha.....duk blik abah n mak..haha..mybe jeritan kami tu menakutkan org nak nak pecah masuk umah..haha..ape lage..mlm tu tido la blik mak..kuang2..hehehehehe...cuak kot..mase time tu kecik la..haha...psssss..ingt antu la byng2 tu..rupa2nye org..hahaa

Introduction

Haha..nie first introduction la..cam nak perkenalkan diri la bagi org yang xbrape kenal..hehe..nama saya Ariff Mohd Abdul Wahid..tapi org panggil Arep je...huhu...okeh..kite mulakan masa mula2 saya dilahirkan la..haha..nak tau ke..hehe..jarang cter kat orang laen...nie cam peristiwa masa mula2 di dunia la..haahaa..suppose dilahirkan kat Hospital Kajang...haha..tah camne saya nie degil sgt nak kluar kan..so kene la tnggu..tngu punya tunggu cam kene operate je..hehe..udah la mase tu time merdeka..haha..so.....terpaksala dibwa ke Hospital Besar KL..hehe..tu pon mase time tu da lewat sgt...haha..then ondaway g hospital Kl tuh...time tu la saye nak kuar..cuak kot kene operate.hahahaha..so..lahirla saya di dunie nie pada tarikh 31hb Ogos 1986..merdeka beb..dalam kol 4lebih pm la..dah petang pon..hehe..xleh nak tgk kereta perhiasan..hahahahahahah..then parent bagi name Ariff..pendek je nama..tapi orangnye tnggi..hahah..perasan..hehe..nama pling pendek dalam famlily...kira fmily record la..haha..

Haha...tu dulu ek..skit2 sudey..nak byk tnggu lama skit..heheheheheheh

My life

haha...malas actually nak wat blog..tapi nak wat camne kan..kene ikut peedaran masa la..haha..hope dalam blog nie leh la expressed la sgt psal myself nie..hahahaha..cam poyo jak..haha..xpe2..ikut peedaran masa..hoho...