Thursday, December 3, 2009

PIPE 51

alopz...PIPE dah abes..so sok start keje..hehehe..bgn2 awal coz nak kene smpi awal gak..hoho

Friday, November 6, 2009

Blog oh blog

sudah lama menyepikan diri..tiada update..huh..mencari-cari hari kebangkitan semangat untuk menulis kisah2 kehidupan..akan ku cuba untuk men'update' ku ini lantaran facebook yang sudah busan dimainkan..hehe..sekian dulu..

Wednesday, July 15, 2009

Percutian di KK second last day..huhu ..hari keempat

Hari ini aku tdo dengan nyeyak slepas penat mencandat sotong yg tidak membuahkan hasil..ahaha..baru ari nie nak update kat blog...yang pastu..hari keempat di KK mmg ktorg nak rehat je..mmg pancit..coz dah snorkeling, g kundasang, g poring hot water n last candat sotong...sume dak2 nie bangun kol 11pg..walaupon kat sabah..kol 11pg tuh cam dah lunch la kot..panas dahh..matahari kat atas kepala..so kami pon mandi2..coz nex tempat nak g adalah Lok Kawi Wild life..kira nie cam zoo la..haha..kawan aku si nash pon xtau ade tempat camni...org kate xbes la g sabah kalu xtgk orang utan..haha..pudin la nak sgt tgk orng utan..mybe ade genetik saudara yang rapat kot..hehehe..(pudin aku gurau2 je...jngan marah..huhu)..so i follow jela bak kate DJ radio sinar Saleh Yakop (ejaan xtau)..seblom g Lok kawi wildlife..ktorg makan macd dulu coz murah kan kol 12pm..hehe..aku rasa makan macd lage murah dari makan di kedai...coz muka semananjung sgt..diorg mmg cekik ktorg dengan harga yang mahal..haha...so xpela..macd sedap ape..huhu..ade tak aku cter..nasi ayam di kedai2 sekitar KK rm5.80..huhu..air sirap limau rm2.00//so total dah brape rm7.80...macd kalu tgk ari rm7.90 xtambah tax...tmbah dlam rm8.10 kot..so mane lage bes..makan nasi ayam n sirap limau or spiciy chiken mac deluxe ngan fries and air coke leh refill..hehe..gua pilih macd.tu kira pengiraan awal2..hehe..so sory to pakcik jual nasi ayam..xpat nak makan..makan kat Bangi baru rm3.50..haha..so selingan dah tamat..ktorg sampai Lok kawi tuh dalam kol 1.30pm..kira cam sgah jam or less kalu nash bwak laku la kete Toyota Fortuner..hehe..toyota kene bagi aku royalti letak name kete dier dlam blog..haha..selingan..(besar sehh kete toyota fortune..udah la luas lak tuh..leh muat 8 org dewasa dengan selesa..ade aircon setiap org..demmm..pastu engin diesel dier senyap gak..asap diesel kurang gler..cam kete pkai minyak petrol lak.hhahaha)..so xmo nak puji lebih2..seharian ktorg di Lok Kawi sampai kol 5ptg kot...siap tgk pertunjukkan..beli buah tngan tuk emak skit..hehehe...


Kalau korg nak tau....gamba nie ditangkap apabila saye dan kawan menunggu tepat pukul 12pm di MacD,,mau dpat murah bah..kami nie studen n perantau bah..haha


Gamba di pintu gerbang Lok Kawi Wildlife


Bergamba ngan trem..hoho..klasik gak trem dier..wlpun 2008 ,...haha..cehh



Nie muka happy g lok kawi


Gajah lapar..so makan rumput kat luar..kalu dier kene dawai tuh,mmg kene electrik shock..ape la xbagi makan..hehe..mission impossible



Nasib baik aku manusia waras...kalu org utan dah lame bergayut tuh..cam bes je..heheh..spec sapa la tuh..


Dengan penuh kasih sayang memegang anak ular sawa..tapi dah besar nnti..aku lak yg dimakan nyer...

Nie aku xsure kat mane...tmpt ular cobra kot..hehe

Nie sun bear,,mmg suka matahari..hehehe

Nie orang utan..hehehe

nie ktorg bergamba di jalan keretapi...tpi dah xde kat situ dah

so..skip la time2 ptg2 tu..smpi hotel je...trus siap2 mandi..gua mau shopping..akak2 dirumah sudah pesan mulut nak soh beli mutiara..adehh...adik diorg nie ckup2 duit je..tpic coz xmau kakak2 dikecewakan..gua wat loan ngan abah gua..hahaha..abes duit abah..dier sponsor skit..xdela skit..byk gak tk akak2 aku..aku dah abes duit dah mase tuh..cukup2 nak balik keesokan harinya je..hehe..so kat bawah nie ade gmmba barangan yang aku shopping kat sane...tapi choppp...seblom g shopping..ktorg plan nak bakar ikan yu tuh..so g la psar filipine coz kat situ ade tmpt bakar..tapi gua ckap..mahal sehhh..nie nak compare skit..kalu ade org sabah..sila pertahankan la kalu aku wat silap..wokeh...malam tu ktorg g sane bwak :

1 ekor ikan yu
2 ekor ikan kecik2(mybe kerisi kot)
1 ekor sotong nelayan kat situ bgi coz xdpt candat satu pon sotong..dier pon dpt satu..so bgi ktorg yang jakun xpenah tgk sotong hidup2..gua xcter seblom nie..sogan sehh

Mula abg tuh nak cas brape tau..bakar ikan tuh..udah la bakar kosong je..xltk gram ke..haram sehh..letak lada ke inikan pula BBQ sos..hahah..okeh..then dier nak cas rm15 upah masak..then dah nego2 jadi rm10..hahah..itu pun coz din tlg2 bakarkan..haha..kalu beli ngan ikan skali..aku ingt dah rm50 kot sume tuh..pastu zaid ade pesan ikan ape th..blsah jela dier blnja..jadi la..makan ikan yu fresh sedap siot...cam daging manis..hehehehe...

Suasana masa makan...

so..lepas makan ktorg pon shopping balik la....aku beli byk gak..rasa cam nak meniaga lak..total abes shopping kristal n mutiara dekat rm4rat..hehe


Nie la set gelang n rantai mutiara air masin berharga rm1++
nie kira murah gak..beli dari kenalan

Total semua barang2 tuk fmily.hehehe..puas hati kocek ksong..jnji akak2 happy

Di kala rindu

haha..tajuk jiwang sehh...Di kala rindu..actually memang rindu pon kat UTP..hoho..baru je dapat tahu xdapat wat master kat UTP..sorry Mr. Kurian V. John..hehe..dier la patut jadi SV kalu amek master...so..plan skang nie duk umah bela arnab la..kalu dah ade byk anak..leh jual kat mudah.my n lelong.my..ade side income..tapi nak keje ngan abg lak..tgk la camne..aku cuma leh folo tentative yang bukan di karang oleh diri sendiri..tapi yg rindu nyer kat kawan2 silat, kawan2 utp, housemate and xlupa pada dak2 UTP 18...haha..hope diorg masih bersatuan dengan baik coz thun depan perayaan..so mmg memerlukan lah tenaga kerja ntuk penguatkan lage persatuan...so..kalu sesape mau anak arnab..leh pm saye dalam 3 bulan lage.hahah..tu pon kalu idup lage arnab tuh..hoho..ke masuk dalam perut cam ikan yu gak..hehe...




Last day ko di Library UTP..sok kira last paper..sempat posing..luckly paper nie ok..muka sembam je tuh...study lebey..haha


Bersama Housemate zhaf and arel..n xlupa kepada haeqal...
huhu..kredit to wan

Monday, July 13, 2009

Percutian di Kota Kina balu Day 3 cont




Gamba gunung kinabalu..bes2




Selepas kami pegi prong hot spring...kami singgah di kundasang untuk membeli buah2 segar and aku menyambar buah mmpelam, jambu loceng and janbu batu..haha..makin jambu la muka..haha..so..lepas je beli belah buah..ktorg pergi ke Kinabalu Park iaitu mmg tmpt org nak g Panjat gunung kinabalu...so..aku xmiss la amek gamba..nie gamba dari camera...


Gamba berposing..mmg sejuk kat sini..

Merenung jauh ke hadapan..hehe..

Nie map kalu nak naek gunung


Bergamba ngan pudin..hehehe...


Lepas tu ktorg balik la ke KK..n malam nie ade suprise skit coz ad hoc palan g mencandat sotong..hehe..dengar cam bes kan..tapi malangnye..cuaca malam tu xbgitu baik and awan mendung, laut bergelora..so nak g laut dlam cam susah skit...so ktorg mencandat sotong dekat area sini ke..janji g lauk..so..malam tu satu sotong pon xdpt..tapi ikan dapat la..aku dapat satu je ikan iaitu ikan duri yang mane xleh makan..tangkap2 je kene lpas..tapi di akhir pelayaran kami..tekong bot dpat ikan yu..wahhh...bes gler dapat anak ikan yu nie..hehe..ktorg terpaksa balik awal coz cuaca xmengizinkan dan dua orang kawan aku telah muntah2..aku pun cover2 cam leh tahan..tapi dalam sejam lage msti bluek nyer..hehehe...tepat jam dua belas malam..ktorg balik ke jetty dengan muka yang loya2 n puas dpt ikan yu..so ape lage..gua trus je masukkan dlam peti ais coz esoknye nak g bakar..hahahahaha....nie ade gmba kat bwah

Nie la ikan tu...dah slmat dah dlam perut kami..hehe

3 ekor arnab ku

aku adalah seekor haiwan yang innocent... aku telah dibeli oleh seorang jejaka dari bandar baru bangi...aku sangat bertuah kerana mendapat tuan yang sangat syang akan aku. umurku 1 bulan dan aku suka sangat makan carrot and pallet..rutin hidup bermain dengan tuanku, kawan2 ku dan makan bersama kwan2 aku..aku ade dua org kawan..yang sorg nie color putih..yang sorang nie color jingga...mereka sangat aktiv dan suka akan daku...
Gamba aku tgh menemani kwan2 aku tdo..psst..diorg xtau aku amek gmba nie..hehe..gamba nie ala innocent la seperti perenggan pertama


Nie adalah si tompok...dier nie mmg penakut skit..harame..haha..tapi aku syang dier..hehe..dier xpandai minum air pkai botol..xpela..aku tetap suka dier...huhu..yang xbes nyr..dier nie berak bnyak..abes busuk tmpt tnggal aku..hehehe..jgn marah..

Nie gamba lage sorg kwan aku...nie besar sgt bdan dier...mmg cam giant la suka buli2..tuan dier xbrni nak bermain sangat ngan dier..huhu..xjinak lage...tapi makan byk..kira suka melantak la...

Nie aku tgh post sweet makan..hehe..bajet la skit..buat pengetahuan pembaca...kalu korg nak bela aku...aku xnak korg..setia kan tuan aku..huhu

Saturday, July 11, 2009

Akhirnya dapat juga graduated

salam...hari yang ditunggu2 sudah tiba...result sudah kluar..dan yang bes nyer saye dah lulus semua subject yang ditawarkan..syukur sgt...

Sunday, June 28, 2009

Percutian di Kota Kina balu Day 3







Assalammualaikum kawan2 semua...

Hari ini saya nak update la sedikit cerita untuk hari ketiga percutian di Kota Kinabalu...huhu...pada hari nie ktorg bgun awal skit coz nak pergi ke Kundasang...Kundasang nie terletak lebih kurang 100km dari bandar KK la..kalu tak silap saye..suppose perjalanan xlame..tapi coz ikut jalan yang berbukit2...mmg la lambat skit...perjalanan kami bermula pukul 7.30pg dengan menaiki Van sewa...naik toyota unser...okey la kot..cukup2 je 8 org dalam van tu termasuk driver..nasib baik zhaf and illiyas xikut..kalu tak mmg xmuat...so berbalik ke cerita ke kundasang...kami semua mmg teruja coz xpenah g kundasang and rmai orang kate kundasang nie cam cameron highland...so mmg aku dah ready baju sejuk pemberian mak aku...huhu..dalam perjalanan..kami lihat kenderaan mmg banyak dari kedua2 arah..so mmg rmai la orang nak pergi sini..hmmm..so cam bes...ntuk pengetahuan kawan2...di kundasang ini terletak gunung yang tertinggi di malysia dan asia tengara iaitu gunung kinabalu...tapi tempat pertama yang ktorg g ialah Poring Hot Spring and Nature Reserve. Tempat nie mmg terkenal dengan air bawah tanah yang panas. Sebab tempat nie terletak di Ranau iaitu terletak di kaki gunung Kinabalu..so..air dier mmg panas..bukan itu sahaja..ade canopy walk juga disini..konsep dier sama dengan Taman Negara canopy walk..bes juga coz dari canopy walk kite bole lihat lebih dekat habitat hidupan liar seperti burung dan juga binatang yang hidup di atas pokok..kalu nasib baik jumpa kera ke..hehe..so..kalu anda nak pergi tempat nie..kene la sorok makanan dalam beg..and tempat nie juga terkenal dengan bunga rafflesia yang hanya mekar seminggu ke..tapi kami tidak berkesempatan nak melihat bunga refflesia..mybe laen tahun...so..lepas pergi canopy walk..pergi lak air terjun dier sekitar Poring Hot Spring dan yang menakjubkan...terdapat spesis ikan yang same fungsi dengan ikan spa..haha...so...ktorg menghabiskan 30 minit mmbuat spa treatment..haha...bes...lepas tu bru g mandi air panas..air dier mmg panas la..hahahaha..

Nie la tempat fish spa tuh..hehe..bes2
Tempat Mandi Air panas

Friday, June 26, 2009

Percutian Di Kota Kinabalu cont

Alopz pembaca post saye..nie update tuk post hari kedua di KK..yang last post tu kira cam day 1 la..tuk day tu nie...nie baru kesempatan nak tulis..

Day 2 in KK
Arinie mmg penat skit coz smlm xtido sangat..hehe..coz imagine la..ktorg sewa family room kat Hotel Garden..so cam muat2 la 4 orang..tapi yang xbes nyer ktorg duk 6 orang..haha...dalam bilik tu ade 2 katil single and 1 katil queen..so..pandai2 la ktorg kene sesuaikan diri tuk share katil2 tuh..kira katil single dishare 2 orang..besar tuh n katil queen 3 orang..haha..n malang nyer aku dapat katil queen..hehe..mmg sempit la..tido mmg xleh gerak2..haha..so mase tido..adela aksi2 yang berebut selimut takkala sejuk aircond..hehe..

bile pagi menyinsing..hehe..bangun la kami semua yang dah xsabar2 hendak ke pulai sapi n manukan(plan awal sebelum sampai di Sabah)..so..ktorg pon g la ke jetty berjalan kaki dari Hotel Garden ke jetty yang jarak nyer lebih kurang 1.5km..

Gamba diatas adalah hotel garden..okey la..rate dier tuk 4-5 org tido dalam rm130 semalam
Nie map tuk ke sabah..haha..amek trus mane yang nak g sabah

bole tahan peluh la..haha..kurang beb brape kilo..so..sesampai je di jetty..kami di sapa oleh abg yang ngah lepak2 kat situ..dier kenalkan dirinyer abg Utuh..haha..pelik gak nama Utuh(ingat non muslim..tapi last day jumpa ngah solat jumaat kat masjid..sah islam)..so kembali ke story day 2..ktorg pon wat la tawaran yang terbaik..cam biase..pudin membuat offer yang superb..offer tu membuatkan ktorg spend rm40 ntuk ke pulau memutik n pulai sapi termasuk snorekeling set...gua layan je beb..malas nak pkir byk sgt...mmg dah xsabar nak masuk air masin..hehe..so..ape lage..jam pon dah tnuk kol 8pg..kira cam dah kol 9pg la kat semenanjung..so..ktorg pon ikut jela package abg tuh...so..ktorg naek speed boat la..bes gak speed boat tuh..laju..huhuu..lebih kurang 15 minit perjalanan dari Jetty ke pulau memutik..hehe..bes gak la..sampai kat jetty pulau memutik...anak2 ikan menyambut kami..banyak gak..cam satu group...kat situ pon ade ikan todak..haha..besar n panjang tangan gak..haha..teringat lak citer singapore dilanda todak..haha...mane tau tetiba lak nak serang kan..hehe..so korg pon trus mandi lepas kene byaran rm3 tuk masuk ke Taman Negara tuh..xleh tngkap ikan kat situ..huhu...so ktorg pon mndi tuk 2 jam lebih..hehehe..bes glerrrr..ikan banyak la..tapi coral cam satu color je..xpela...ikan2 nie mmg mesra coz ktorg umpan ngan roti..hehe..ikan todak pon sibuk nak dtg gak..haha...then lepas 2 jam mandi...ktorg trus pergi ke pulau sapi..bes gak pulau tuh...lage rmai org datang dari pulai memutik..so..pulau tu mmg penuh ngan pelancong datang..heehee...bnyak aktiviti sukan air di tawarkan..tapi cam xnak la..mahal sangat..xde duit la beb..hehe...kat pulau nie ade banyak biawak monitor gak...besar2 n peramah..haha...leh duk2 ngan kite..mmg cuak gak..mane tau kene gigit..hehe...lepas mandi je..ktorg pon balik dalam kol 4ptg..hehe..dalam perjalanan tuh..pudin ade la bertnyekan camne nak mencandat sotong...cam bes je..so ktorg letak dlm tentatif percutian yang aktiviti mencandat sotong dimasukkan..huhu.


Nie taman negara Tunku Abdul Rahman..oke bes ..gi la sume pulau..aku suggest pulau manukan and pulau sapi

Gamba nie jeti pulau mamutik...lawa la gak ade ikan byak kat tepi tuh...kat situ dah ade coral..dtg jgn xdtg

Gamba di atas nie pulau sapi..air jernih beb..hehe...nice gler..hehe...

Nie biawak kat area pulau tuh..huhu

.then..malam cam biase la..dah beli tiket tgk wayang trasformers..hehhe..ktorg antara orang terawal tgk cter nie coz patut kuar dalm 24hb..tapi ktorg tgk 23hb..hahaha..cter mmg bes gak la..cumaaa..panggung wayang dah lame kan....pastu dalam plot citer nie cam banyak lawak bodo la..haha..cam xlogik dalam ngah cemas ade lawak bongek..haha..tah paper n ending dier mase prime lwan the fallen cam xbes cam sng sangat menang..haha..ceh..hope nex cter bes la..huhu..ape2 pon bes tgk megan fox..hoho...huhu..kerusi cam dekat sangat...xbes tgk cerita tuh..so xpela..hehe..abes tgk wayang dalam kol 1pg..trus balik ke hotel.Malam nie ktorg tido kat Hotel Promenade...bole la ade kitchen sume..then ade sofa and beranda..harga dalam rm103 semalam...murah...hehe..

Poster citer Transformers 2

Nie hotel tmpt ktorg menginap for 3 days..rate rm103 per day tuk 3-4 orang ok kot..ktorg sumbat 6 org

Monday, June 22, 2009

Percutian Di Kota Kinabalu

Alopz...so nak uodate la my vacation this week..hehe...first time bercuti kat tmpat jauh..hehe..udah la xleh tido n hotel nie lak ade internet free..so update la skit...dah lame xupdate..gamba sume xupdate lage..nanti leh update....

Berbalik kepada percutian di KK, first citer dulu mase kat airport la..haha..first time beb tido kat airport coz flight AK5100 nie bertolak kol 6.50pg kat LCCT..so...nak gerak awal pagi memang xpat arr..haha...

Bermalam kat airport memang bes coz laen dari yang laen..kat situ mmg ramai je bangsa asing yang mana ade yang berkerja kat sini...cam mat bangla yang duk kat depan kerusi aku...ceh..wat cam tempat sendiri lak siap wat bising2 and biase la mat bangla cam jakun gler...haha...tapi aku wat bodo je..haha..coz cuak gak mamat2 nie ade bwak selsema babi lak..adehhh..haha..so aku pon gerak g tempat yang xde mamat2 bangla nie..hahahaha..

So..tido la dalam berapa jam je kat LCCT and cam biase bangun2 je dah ramai orang kat LCCT..dalam kol 5pg kot...haha..muka cam hampeh je mase tu..hehe..xcukup tido kan..haha

Nie gamba hiasan..haha..cam dalam newspaper..haha..berapa busy kat aiport

so dah check in sume, terjumpa lak Tajul, dier pon nak g bercuti gak kat Hong Kong..hoho..bes gak bercuti kat luar...hehe..tapi ngan wabak selsema babi nie..xbrapa berani keluar malaysia la..

so..cam biase la..kalu naek flight nie..orang akan tertumpu kat pramugari2 Airasia..haha..so apelage..kawan2 aku nie mula la jual minyak..hahah..sume nak amek perhatian pramugari nie..hahahaha..demm je..hehe..tapi gua layan je dak2 nie..amek2 gamba la dalam flight..cam jadi jakun cam mat bangla lak..hahahaha...tapi pengalaman best beb naek flight ngan member..haha..

So kira skip citer2 dalam kapal terbang...sampai2 je kat Kota kinabalu aiport..ktorg bergamba la ngan kapal terbang cam awek kat bawah nie..sebab xde gamba nie so aku upload gamba orang..cam gamba nie

Tapi lepas tu dak2 nie kene marah ngan orang airasia tuh..haha..xpe

okeh..nanti aku update lage ek..haha..ade orang nak guna lak computer hotel nie

keh.. xde pantun tuk this post..hoho

Wednesday, June 3, 2009

Yesterday Once More

Haha..yesterday once more nie lagu bes yang slalu ngar...so letak je nama title nie...so..this post cam lebih menceritakan aktivity smlm...hehe..satu ari jalan..penat gler..so...pergerakan arituh cam nak g umah ustaz kat bm and b4 that...g umah kak anis la...makan buah rambutan...sekarang kan nak dekat musim buah..hehe..so mmg kenyang la makan buah rambutan cam gamba kat bawah nie

Then lepas makan buah rambutan..so ktorg singgah lak makan kat taiping...hihi..nie plan a.nazri coz at same time teringat kat nostalgia lama kat Mrsm taiping..so xpela...layan jela..then makan kat bandar taiping..memang sedap gak masakan kampung tuh..hehe...sampi menjilat jari..hehe..

Bile dah kenyang..kami meneruskan perjalanan ke BM..hehe...sampai kol 5 lebih nak dekat kol 6..so ok la..lpas je menziarah ustaz..kami meneruskan perjalanan ke Padang kota..haha..cam biasa la..jalan2 cari makan..hehe..macam2 ada..haha..promote penang lak..nak tau bes ke tak..datang sendiri..hehe..nasib baik a.arep balanja makan..haha..save duit...lepas smbang2 hampir kol 12..kami pon bergerak pulang ke utp..

Before balik..cam biasa la..naek feri..dammm lame tnggu feri nie..haha..baung masa la..tapi berbaloi kot..angin sepoi2 tu nice gak..release la tension skit..haha

so..kami pon sampai kat utp kol 3 pagi kot...tgk dak2 yang wat fyp ngah pulun wat report n slide presentation..hehe..cam biase.mesti ade pantun

Jalan-jalan cari makan,
cari makan di pulau pinang,
kalau hamba xmahu jalan2 cari makan,
janganlah hamba singgah di pulau pinang.

haha..xpape nyer pantun..

Tuesday, June 2, 2009

Malam yang indah...

huhu..post kali nie cam lebih focus kepada aktiviti malam saya kat utp...haha..mlm nie actually byk plan...ade plan nak g makan kat patua..and ade plan nak g main go-kart kat sitiawan..so sebab plan go-kart lebih awal...terpaksa la xpegi makan di patua...so guys...lenkali bole la g..

Berbalik kepada aktiviti go-kart tu..mmg bes pon time ngah xde mood...haha..leh release tension..haha..yang g pon housemate sume yang tensen psal FYP...so mmg layan laaa..haha...

So..lepas maghrib pon ktorg g la main go-kart...mula cam arel kate nak tgk je..last2 join gak...hampeh mamat nie..hehe..cakap xserupa bikin..hoho..tapi arel mmg unexpected..hahah..bgus gak dier main..so ada la fight skit..hehehe...
Gamba author ngah main go-kart..hahahahaha..xde pic la beb

Then lpas main go-kart...pegi la tgk wayang...tgk cter night at the museum 2...bes gak cter nie..adventure gak walaupun ade yang xmasuk dek akal..haha...layan jela cter2 nie..kan slalu tgk wyg pon..hoho


aku cadangkan korg tgk cter nie..hehe...

and last pantun tuk malam nie


Malam2 main go-kart,
main go-kart kat sitiawan,
kalu xnak main go-kart,
bole la tgk wayang di sitiawan,

Promote sitiawan beb..hahaha...keh..